diumenge, 10 de juliol del 2011

La nostra visió de les festes de Sant Joan 2011

Un any més, ja han passat les festes de Sant Joan, i com a novetat respecte altres ocasions hem pensat que seria bo sempre que passen uns dies plens d'activitats girar la vista enrere i valorar els encerts i les coses a millorar. Felicitar a qui ha tingut bones pensades i criticar allò que no ha estat bé.

Abans de res voldríem felicitar a La Rondalla, La Coral, La Societat Musical i La Brama per oferir-nos unes nits inoblidables. A la placeta de Sant Joan vivim tots els anys concerts entranyables. El primer dels dos concerts fou el de la Rondalla La Tornada i la Rondalla de Guadassuar que ens féu repassar en veu baixa boleros de Machín i de Jorge Sepúlveda, els tangos argentins i les ranxeres mexicanes, el barrejat valencià recordant les cançons que acompanyaven el treball domèstic de les nostres mares o les músiques que escoltàvem a la ràdio en la nostra infància i adolescència. I uns dies més tard la banda ens oferia un concert homenatge al mestre Giner amb motiu del centenari de la seua mort. Quina delícia escoltar "L'entrà a la murta", "Es xopà "hasta" la moma" o "Una nit d'albaes"... 

A la mateixa plaça es celebrà el repartiment d'orxata i fartons per berenar grans i menuts amb la beguda més refrescant de la nostra terra. Cal felicitar les persones que en absència de festers mantenen viva la tradició.

El primer cap de setmana de juliol va estar carregat de música amb el gran treball titolat "Els Reis del Pop-Rock" representat per la Coral del poble. 3 sessions amb ple absolut a l'auditori de l'ajuntament i uns grans aplaudiment, més que merescuts, a un grup de persones que dedica hores i hores a assajar. L'obsequi d'un CD gravat ens va fer enormement feliços. No se'ns oblidaran mai els bons moments que vam viure. 

També cal remarcar el treball d'una altra associació del poble, Els amics de la pilota, que han netejat i pintat el trinquet (estava en un estat lamentable!) i han organitzat una partida. Enhorabona per la vostra faena, ara que no es tornen a abandonar les instal·lacions i que siguen un punt d'encontre per als amants del nostre esport.

I enmig de les tres funcions de la Coral, el concert de fi de curs de l'Escola de Música Tradicional de La Brama, una mostra del treball de tot el curs des dels més menudets fins a la gran Colla. Una vesprada de música tradicional però amb sorpreses i diversió com amb la sintonia de Pirates del Carib amb vestuari per a l'ocasió o l'obra amb ventalls dels alumnes de percussió. És un orgull comptar amb una de les colles més importants del País Valencià en el nostre poble, la llàstima és que molts veïns i veïnes no coneixen el seu treball. 

I també amb la participació de la Brama, l'Associació Cultural Macarella organitzà la replega de trastos per a la foguera de Sant Joan. Hi ha gent que no sap que fa 17 anys que es celebra un dels actes més màgics de les festes: el foc purificador, les herbes medicinals, la llum de la lluna, coca de llanda i mistela. Per molts anys Macarella, gràcies per recuperar tradicions populars com la foguera, que ens fan estimar la nostra cultura, les nostres tradicions i el barranc de Carraixet.

I l'ajuntament què? L'alcalde què? Doncs hem de dir que per una part ens alegrem que haja anat per primera vegada a vore activitats de les associacions (perquè no l'havíem vist mai en res!) però  també fer saber que no ens ha agradat gens vore'l presidint processons amb la "vara de mando". Ens ha recordat temps de dictadures en què el dictador passejava "bajo palio" i església i poder polític eren una mateixa cosa. I no diem que si l'alcalde és creient no haja d'anar a processons, el que diem és que ha d'anar com un feligrés més i no representant a tots els veïns i veïnes del poble. No ens agrada i a més ho fa sabent que incompleix un acord de ple. 

I per útlim hem deixat la "Tomatà", el sopar a la fresca a la plaça de Sant Ferran i ho hem fet per reconéixer que ha estat bona idea per part del regidor de festes deixar taules i cadires a la gent. Pensem que ha ajudat a augmentar la participació. De fet, el BLOC vam fer ús d'aquest avantatge i ens va anar la mar de bé. Ara, també hem de dir que potser caldria canviar l'activitat de després de sopar, l'orquestra no era massa bona i la que la gent tampoc té massa ganes de ballar. Pel que respecta al BLOC, vam aprofitar l'acte per fer-li un merescudissim homenatge sopresa a Miquel Esteve Forés, el primer regidor nacionalista de Bonrepòs i Mirambell. Li vam cantar "La gallineta" una de les seues cançons preferides i li vam regalar un socarrat acompanyat d'unes paraules de sincer agraïment en nom de tot el col·lectiu.

Des del BLOC volem agrair moltíssim a les associacions del poble que participen a les festes de Sant Joan la seua faena impagable, sense els vostres actes les vesprades i les nits de juny no serien tan boniques com ho són ara

2 comentaris:

Jaume Joan ha dit...

Que tingueu molt bon estiu, que sia reparador i enhorabona per tota la tasca que porteu a terme. Tot no està per fer, perquè haveu fet algunes coses, i tot és possible. Salut i molta república. Alexandre

BLOC DE BONREPÒS I MIRAMBELL ha dit...

Gràcies Àlex pels teus comentaris, ens encoratgen a seguir informant, opinant, proposant... per cert, trobem a faltar les teues intervencions als plenaris com a públic.

Una abraçada i bon estiu també per a tu i els teus...

ens veiem pel poble ; )