

Més informació: www.fontdemoradimissio.org
Argumentari del BLOC: argumentari_plataforma_ensenyamentdoc.pdf
Des del BLOC JOVE creiem necessari reforçar les ajudes a la ciutadania davant la mala situació econòmica que travessem. I entenem que les polítiques de les distintes administracions huarien d'anar enfocades a reduir els impactes de la crisi. Les polítiques de transport públic, per les seues característiques, són les més addients per a contribuir a alleujar els efectes de la crisi, per això no entenem que des de les administracions s’enteste en complicar la situació amb la pujada de preus.
Tenint en compte la gravetat de la situació econòmica i el fet que el preu del combustible ha baixat, afirmem que mesures com estes són del tot contraproduents i que estan fetes clarament al marge de les necessitats dels ciutadans i ciutadanes.
Al BLOC JOVE pensem que el que deuria fer el consistori és congelar les tarifes de metro i bus fins que no millore la situació econòmica general i preparar un paquet de mesures i ajudes enfocades a que l’ús del transport públic a València isca enfortit de la crisi econòmica (i no afeblit, com passarà si es seguix fent gal·la d’estes polítiques).
Mesures que proposem:
més info clicant ací.
Per què? La resposta de l'Alcaldessa del poble, com sempre, és tirar pilotes fora: que ha segut un consell de redacció qui ho ha decidit, que l'autora ho havia redactat en castellà, que només es podia fer en una llengua però que la salutació de l'alcaldessa està bilingüe.
Després d'aquesta explicació tan clara, ens han entrat ganes de preguntar-li: Senyora Alcaldessa, el valencià, segons vosté, per a què val? Ja fa temps que no l'utilitza per als butlletins del seu partit (PSOE), ni per als cartells informatius de l'Ajuntament, ni per actualitzar la web municipal, ni per a les intervencions dels regidors del seu partit -només vosté l'utilitza amb normalitat- i ara tampoc és útil per redactar la història del poble. Per a què val el valencià senyora Vicentica? Per a parlar amb les veïnes? Per a comprar en algunes tendes? Per a aprovar el mitjà de la Junta Qualificadora? Per a fer poemes a la geperudeta i representar sainets?
El secretari de Política Econòmica del BLOC, Rafael Beneyto, ha publicat en el diari Levante un article en què dissecciona i analitza el projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat. Aquest dilluns el grup parlamentari del Compromís ha defensat una esmena a la totalitat a aquest projecte de llei.
El Consell administrarà l’any 2009 una xifra important de recursos, més de 16.000 milions d’euros, aproximadament el 16 % del PIB valencià, i sembla que no és conscient que té que fer front a la crisi econòmica.
El projecte de pressupostos presentat pel Consell a les Corts valencianes és poc seriós. Inclou una previsió d’augment del PIB (1%), la mateixa que utilitza el Govern central, excessivament optimista i poc creïble. Incomprensiblement no figura als pressupostos cap previsió sobre la xifra de desocupats per a l’any 2009 (taxa d’atur a l’EPA de l’11,33% a setembre de 2008 i previsió de pujar per damunt del 15%), ni tampoc contempla cap programa per a fer front a la crisi econòmica.
La previsió de recaptació per impostos sobre la renda i sobre el capital són excessivament optimistes, ja que mostren augments elevats, per damunt de les estimacions màximes d’altres comunitats autònomes. Pel que fa a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, trobem més encertat pressupostar una reducció del 46 %, en línia amb la disminució de la venda d’habitatges, més que la del 28,7 % que inclou el projecte de pressupostos presentat.
Les despeses de personal és la partida que més augmenta als pressupostos (8,7 %), quan al País Valencià la crisi econòmica està destruint ocupació, per la qual cosa cal reforçar l’austeritat a l’administració pública. Resulta incomprensible que el Consell no es propose reduir l’estructura del govern i les despeses del personal de confiança.
No trobem al projecte de pressupostos cap voluntat decidida de dinamització de l’activitat econòmica. Davant la paralització del sector de la construcció no és molt coherent reduir la dotació per al programa de rehabilitació urbana en 20,45 milions d´euros respecte de l’any 2008.
L’activitat logística pot ser un bon suport i a la vegada una alternativa complementaria a la indústria valenciana, per la qual cosa cal apostar per la inversió pública en la xarxa de centres logístics. Tampoc sembla que este siga el criteri del Consell, i al projecte de pressupostos redueixen la dotació per a Ordenació i coordinació del transport terrestre i logística en 5,2 milions d’euros.
El Consell tampoc utilitza els seus pressupostos per a dinamitzar el canvi del model valencià de creixement econòmic. Cal promoure empreses innovadores, però també cal que no desaparega la indústria convencional i el seu entramat comercial, logístic i de serveis en els que es recolza. I tot açò necessita voluntat política d’afrontar-ho i dotació econòmica, la qual cosa no trobem al Govern valencià, ja que a hores d’ara encara no s’ha encetat la redacció d’una llei valenciana de Política Industrial, i si que observem que el Consell redueix la dotació econòmica per a la política industrial en 5,7 milions d’euros i sols augmenta la d’innovació en 3 milions d’euros.
Els recents aiguats que acabem de patir durant el mes d’octubre no han mogut al Consell a presentar uns pressupostos que aposten per reduir els seus efectes devastadors. Així a la majoria de partides de Medi Ambient i Aigua observem una reducció de dotació econòmica respecte de l’any 2008. Passa a sanejament i depuració d’aigües, a gestió i construcció d’infraestructures hidràuliques, etc., que han vist reduïda la seua dotació en un total de 16,5 milions d’euros.
Finalment, no és cert que els pressupostos del Consell per a l’any 2009 tinguen un marcat caràcter social. Tres exemples ho desmenteixen. La dotació per a Sanitat no millora el que la inversió pública per habitant siga la menor de tot l´Estat espanyol, i molt lluny de a la mitjana estatal (300 euros per habitant). El Consell tampoc s’ha destacat per una actitud favorable a l´aplicació de la llei de dependència. És cert també que el govern central va aprovar la llei, però no l´ha dotada amb recursos suficients, però pressupostar l’any 2009 sols 20 milions d’euros més, demostra que seguiran sense reconèixer la majoria de les situacions de dependència de les famílies valencianes. Per últim, el Consell segueix sense voler millorar els ingressos dels jubilats valencians, ja que la pensió mitjana d’un jubilat valencià se situa 150 euros mensuals per baix de la mitjana estatal. I açò s’arregla amb diners i no amb raons.
Al final de tot allò exposat, no trobem cap criteri que justifiquen estos pressupostos. No són creïbles perquè es basen en unes previsions molt optimistes. No són austers perquè no controlen les despeses. No tenen voluntat d’estimular el canvi de model de creixement ni de dinamitzar l’activitat econòmica. No els preocupa ni el medi ambient, ni el recursos naturals. I el marcat caràcter social fa aigua a la sanitat, la dependència i l’ajuda als jubilats. L’alternativa està ara en la voluntat de l’oposició parlamentaria de presentar una proposta més creïble i amb més criteri.
Ahir es va celebrar un ple ordinari, en el torn de preguntes dels partits polítics el BLOC va fer les següents qüestions. Com aquestes qüestions no es van fer per escrit els regidors de l'equip de govern (PSOE i CV) no estan obligats legalment a contestar-les, però quin respecte tenen pels ciutadans i ciutadanes que van anar al ple i que volien conéixer les respostes?
El BLOC esperarem les respostes per escrit i us les farem arribar però no ens deixa de sorprendre que un equip de govern opte pel silenci davant les preguntes de l'oposició.
PREGUNTES DEL BLOC PER AL PLE ORDINARI DE 12 DE NOVEMBRE DE 2008
1- Per al regidor d'urbanisme: En quin estat es troba l'elaboració de l'informe tècnic respecte als terrenys del parc dels militars, que en el ple de 16 de juliol es va acordar es faria en 2 mesos?
2- Per al regidor d'esports: Quines mesures es pensen prendre en el camp de futbol i el trinquet, que es troben en un estat lamentable, després d'aquella proposta que ens va passar el regidor d'esports i que va resultar infructuosa?
3- Es va demanar per escrit còpia de l'expedient de l'oferta d'ocupació i contractació del personal Encorp, i encara no ens han donat res. Pensen fer-nos arribar les còpies sol·licitades? Ens consta que per al lloc de Tècnic d'Animació Juvenil es va traure l'oferta d'ocupació demanant com a requisits la titulació de TASOC o monitor d'animació jovenil. Es va comprovar per l'ajuntament si la persona que va resultar seleccionada complia eixos requisits?
4- Per al Regidor d'educació: En quin estat es troba la contractació del professor/a de l'EPA? Es conscient el sr. regidor que si no es contracta un professor es perdrà la subvenció, i que a més, donat que l'ajuntament està incomplint el conveni signat amb la diputació, esta pot recindir l'esmentat conveni?
5- Per al regidor de comunicació: Per quin motiu no s'ha publicat el Butlletí d'Informació Municipal? El sr. regidor ens va fer arribar un correu en el mes de juliol demanant que abans del 5 de setembre enviàrem l'article per a la seua publicació. Donat el temps transcorregut preguem que ens tornen l'article ja que en el mateix desitjàvem bones festes a tots els veïns i ara el que cal es desitjar bon nadal. Per què no encara no s'ha publicat?
6- Per al regidor de medi ambient: Quines noticies té el sr. regidor del Fòrum ciutadà? Per quin motiu no s'ha tornat a convocar? I ho preguntem perquè considerem que el sr. regidor pot tindre notícies donat que tant el president com el secretari són del partit socialista, i deuen tindre contacte. Per què no van assistir a la reunió convocada per l'empresa que farà l'estudi de paisatge del sector 1? Considerem que el forum ciutadà esta per a estes coses, i no sols per cobrir l'expedient a l'hora de demanar una subvenció, que a més no ha arribat.
7- Per al regidor de cultura: Per què el llibre sobre l'història del poble no s'ha publicat en valencià?
8- Per al regidor d'educació: l'escola publica es queda menuda, i el proper any possiblement no tinguem aules per a tots els alumnes, quina solució es pensa donar a esta situació? S'ha valorat la possibilitat d'adquirir terrenys per posar-los a disposició de la conselleria?
PREC
Últim dia per apuntar-se: 7 de Novembre
organitza: Associació Cultural Macarella